PETER LOVRIN

Oblikovalec in likovni ustvarjalec Peter Lovrin je rojen 10. 11. 1965 v Ljubljani, kjer je po končani Gimnaziji Poljane tudi nadaljeval študij na Fakulteti za oblikovanje tekstilij. Že zgodaj je začel proučevati likovno umetnost, predvsem ornamentiko, različnih tradicionalnih kultur po svetu ter tehnike barvanja, poslikavanja in potiskavanja tekstilij kot so npr. kitajski akvarel na svilo in tradicionalni indonezijski batik. Znanje in zanimanje je prenesel v poustvarjanje posebnega, v secesijski umetnosti prevladujočega pohištvenega kosa, paravana ali španske stene, z namenom njegove oživitve in reinterpretacije v sodobnem času.

V letih od 1990 do 2008 je Peter Lovrin ustvaril serijo poslikanih paravanov z močnim barvnim nabojem in stenskih svetil z intimnim svetlobnim učinkom. V razgibano leseno ogrodje je vpeta svilena ali bombažna tkanina, ki je poslikana v ekspresionističnem zanosu ali ritmizirani ornamentiki. Paravan je umetniška kreacija, vselej avtorska in enkratna (unikatna), ki ima poleg estetske tudi uporabno funkcijo pri oblikovanju ambienta ali pregrajevanju bivalnega prostora.

Po letu 2000 se je Peter Lovrin začel ukvarjati tudi s fotografijo. Pri fotografiranju narave ga je pritegnila njena najbolj koloristična plat, zato barve namenoma pretiravajo, kričijo, se prepletajo, na drugi strani pa so kot protiutež nastale fotografije narave s prevladujočo statiko in tišino. Likovni ustvarjalec Peter Lovrin je serijo poslikanih paravanov in ambientalnih svetil, kot tudi serijo fotografij Čudesa narave, razstavil v številnih galerijah v Ljubljani, Sloveniji in tujini.